martes, 12 de mayo de 2015

Debats i promeses? Parlem de Drets Socials



Aquest matí hem pogut veure el debat per a les municipals de Girona a TV3 (que com podeu imaginar, no hem estat convidats), i amb algunes honroses excepcions, la majoria segueixen sense entendre els problemes de les gironines i els gironins. El nostre alcalde afirma que ha d'acabar la feina que es va començar, i afirma sense vergonya que vol que Girona sigui una ciutat turística. Una Girona de postal, un parc temàtic, una Carcassone catalana de feines precàries i buida de contingut per als seus habitants. I tot i així, els sondeijos donen al partit governant 10 regidors, i això és materialment imposible, però els mitjans de comunicació sembla que pensen que repetint una mentida aquesta s'acaba convertint en veritat. Cal dir que a la majoria dels sondeijos oficials no ens tenen en compte, així que per a ells som invisibles. Per això som ben presents en el carrer, i ho seguirem sent.

Enmig de tot aquest gran núvol promeses de construcció de ponts i rius i de projectes de conversió de Girona en un parc d'atraccions per als turistes, Compromís amb Girona preferim proposar mesures que sol·lucionin problemes que ja tenim en comptes de crear-ne de nous. Per posar un exemple, proposem una série de mesures de ràpida implementació, així com un document explicant la visió de com haurien de reestructurar-se els serveis socials i el per què.

La Gent Gran en la nostra ciutat és cada vegada més nombrosa i està constatat que cada vegada hi ha més persones visquent soles en el seu domicili. A part de les prestacions del programa d’atenció domiciliària d’ajut a la dependència, Compromís amb Girona considera necessari atendre la part més humana de relació d’aquestes amb el seu entorn immediat, el barri, els coneguts… S’hauria de proposar i formalitzar amb els Bancs dels Temps de Girona.

En l’àrea de Serveis Socials i Servei a les Persones, Compromís amb Girona vol incloure un servei d’Educació d’economia domèstica. Es tractaria de donar eines als responsables principals de les llars per tal que es familiaritzin amb les noves situacions que van sorgint: families monoparentals homes-dones divorciats/separats que no tenen experiència en l'ús de l’economia domèstica i/o disposen de pocs recursos econòmics per a compra i preparació dels àpats de la família. 

En referència al accés de persones amb problemes de mobilitat redüida a la nostra ciutat, creiem que s’hauria de fer un estudi de la ciutat per tal de corregir els punts negres i de difícil accés i revisar llambordes en mal estat. També proposem l'associació igualitària, per a la gent que viu en situació d’exclusió i pobresa.

I molt especialment, Compromís amb Girona  proposa l'advocacia social. Aquest principi professional es dirigeix a reduir l’estat de privació en què es troben aquests grups a través de la promoció i defensa dels drets socials. L’objectiu de la defensa és ajudar les comunitats marginades a expressar les seves demandes i inquietud , així com planificar i dur a terme estratègies efectives per contrarestar les seves mancances. El concepte Advocacia social és un concepte que té moltes definicions. Aquesta inclou intents professionals d’influenciar polítiques socials, institucionals, econòmiques que afecten grups exclosos. La pràctica del’Advocacia social promou la participació cívica amb el sentit de promoure interessos i objectius col.lectius. Aquesta tasca de defensa pot incloure, per exemple, despertar o crear consciència pública, investigar problemas socials, proposar alternatives, iniciar i participar en mobilitzacions públiques, lobbying i activitats relacionada amb les eleccions, i un llarg etcètera.

Perquè nosaltres no volem una Girona de postal. No volem viure a un parc temàtic. Volem viure a una ciutat de tothom, de les persones i dels barris. I això només és possible si parlem de Drets Socials.

ECG.

No hay comentarios:

Publicar un comentario