domingo, 14 de abril de 2013

14 d'abril verd


He viscut molts de catorzes d'abril a la meva vida, i sempre m'havia semblat que eren extraordinaris. L'any passat, quan vam viure aquell 14 d'abril tan optimista i mediàtic, tots pensavem que la República ja estava mig feta. La impopularitat de la cacera del rei a Botswana precisament pels volts del mateix 14 d'abril, lligat a l'accident de cacera del petit Froilán i els primers detalls de la gran estafa d'Urdangarín, van fer tota una conjunció de fets que ens van portar a molts a pensar que en qualsevol moment veuriem una gran massa social al carrer cridant "Visca la República!", i al Borbó fent les maletes com va fer el seu avi i marxant per a no tornar mai més.

Però no.

Com oblidar les sensacions positives de l'any passat, que em van portar a escriure un article que va tenir bastant d'èxit a la xarxa: "Un elefante se balanceaba...". Però certament, les sensacions "mediàtiques" que vaig tenir llavores no es poden ni comparar a les què he tingut el privilegi de viure avui.

Avui no hi havia una plaça plena de banderes, no hi havia un escenari amb altaveus amb personalitats públiques pronunciant discursos preescrits, ni tan sols hi havia una carpa plena de simbologia republicana des de la qual s'informava a la gent i es venia merchandising republicà. No. Avui, pel 14 d'abril he estat rodejat de gent increïble, a un lloc increïble. He tingut el plaer de poder-ho celebrar amb companyes i companys de trinxera al #BlocSalt. Perquè aquest racó del municipi de Salt, ubicat al davant del nou Santa Caterina és una illa de llibertat enmig d'un poble esclavitzat.

Ni rastre de personalitats de l'"stablishment". Ni rastre de personatges i col·lectius oportunistes. Avui, al #BlocSalt només hi havia gent lluitadora, gent concienciada, gent que vol canviar al món sense necessàriament "sortir a cap foto". Un dinar popular en tota regla, a on tothom ha mirat de posar el seu granet de sorra per a fer-lo realitat. L'esperit d'aquest 14 d'abril al #BlocSalt ha estat l'esperit més autèntic del canvi que necessitem.

Perquè per a canviar les coses no serveix de res canviar les institucions des de dalt. Qui hem de canviar som nosaltres mateixos, i som nosaltres qui farem les coses. I la República, que per a molts ens representa un somni, només pot fer-se realitat si estem units com a poble, i sabem que les coses que ens diferencien són secundàries. El què és important és tenir clar què és el què ens uneix. I també tenir molt clar que no ens serveix qualsevol república: de res ens serveix una república catalana feta per CiU i les "400 famílies". De res serveix una República Espanyola o Ibèrica feta pel PPSOE. De res serviria una República Europea governada per la Merkel i la  Troika. Necessitem una república del poble, pel poble i per al poble.

Avui, ha sigut un 14 d'abril verd. De la primavera verda de la PAH, la qual espero algun dia explicar als meus alumnes que estudiin història, i poder dir sense evitar un somriure "jo la vaig viure".

VISCA LA PAH!!! VISCA LA REPÚBLICA!!!











ECG.

2 comentarios:

  1. Gran article. Comparteix el leif motiv, en tota la seva amplitud. La República - social - serà a nivell de l'estat espanyol, o serà només a Catalunya, si l'emprenyament amb determinació i valentia, des de abaix. Por em fa quan determinats tertulians, defensen que es un moment històric i que el poble català ha d'estar a l'alçada per soportar els sacrificis que això ens comportarà... Sense dir en cap moment, si l'esforç vindrà recompensat de més i millors llibertats, o per contra de construccions de paradigmes a mida d'aquest nacional-capitalisme.

    Salut i revolució!

    ResponderEliminar
  2. Salut, company. Gràcies pel comentari i benvingut al blog!

    Aquest és el problema... Els mitjans de comunicació majoritaris a Catalunya, principalment els del grup Godó, ja fa temps que s'encarreguen de bombardejar de notícies d'optimisme a les catalanes i catalans, fins a aconseguir que ara molta gent surti i digui que els hi va bé qualsevol tipus d'independència mentres sigui independència... i que la volen a qualsevol preu.

    Igual que no ens serveix qualsevol república, tampoc ens serveix qualsevol independència. Però a la pràctica dona igual que siguen república catalana, espanyola, ibèrica, europea, o gironina si cal (que conec més d'un de per aquí que aquesta darrera opció no se la prendrien en broma). L'important és que siguen nosaltres qui construïm una nova societat, i l'organització estatal que se'n derivi ja sortirà sola.

    Salut!

    ECG.

    ResponderEliminar